Image of the Francis Crick Institute.

Our building

Standard content

The Francis Crick Institute exterior

We are housed in an award-winning building designed by architects HOK with PLP Architecture.

Developed with input from scientists, local residents and community groups, the building supports the goals of the institute and promotes public engagement. 

Architecturally, there are strong links between the new institute and the historic buildings in the local area. Both the masonry and the distinctive vaulted roof recall features of the adjacent St Pancras International station.

Support the Crick

Through the Create The Change campaign, and thanks to its generous supporters, Cancer Research UK was able to raise £100 million towards the construction of the Francis Crick Institute.

Give to the Crick

The vaulted roof is arranged into two shells. As well as creating an iconic shape, this conceals the heating and cooling units and incorporates solar panels.

Large cantilevered bay windows along with tall glass atria reduce the impact of the building at street level and maintain natural light in both work and public areas. A third of the building is below ground to reduce its visible mass.

Within the building, the laboratories are arranged over four floors. A typical floor consists of four interconnected blocks which bring together staff working in different fields. The laboratories are designed to be adaptable to change as new scientific opportunities emerge in the future.

Sign up for our newsletters

Join our mailing lists to receive updates about our latest research and to hear about our free public events and exhibitions.